luni, 5 martie 2018

Devoțiunea Preasfântului Chip în viața și revelațiile Sfinților: Sfânta Gertruda


   De-a lungul secolelor au fost multe suflete alese care au avut o devoțiune specială către Preasfântul Chip. Printre acestea se numără și Sfântul Augustin, Sfântul Bernard, Sfânta Gertruda și Sfânta Mechtilde. Unul dintre cele mai frumoase imnuri în onoarea Sfântului Chip a fost compus de către Sfântul Bernard în anul 1153 iar un altul a fost compus de Sfântul Bonaventura. Acești sfinți au adorat într-un mod special Preasfântul Cap încoronat cu spini al Domnului nostru Isus Cristos.

   Cu o mare acuratețe Mântuitorul nostru i-a arătat Sfintei Gertruda cât de benefic este pentru un suflet să mediteze asupra Suferințelor Sale și cât de mare este consolarea pe care o dobândește El din compasiunea  oferită Lui.

   Într-o zi, Sfânta l-a văzut pe Domnul într-o stare îngrozitoare. Era legat de un stâlp între 2 călăi, unul dintre ei sfâșiindu-i carnea cu Spini în timp ce altul îl biciuia.

   Ambii îi loveau Chipul Preasfânt. Acesta era atât de desfigurat încât la vederea sa Sfânta Gertruda s-a umplut de o durere amară.

   În timpul vieții sale, după această viziune, Sf. Gertruda nu reușea să-și stăpânească lacrimile atunci când își amintea de aceasta. Se părea că Isus își întorcea Chipul pe de-o parte și de cealaltă însă, de fiecare dată când o făcea, era lovit și mai crud de călăi. „ Spune-mi Doamne” , exclamă Sfânta Gertruda, remediul care alină suferințele Preasfântului Tău Chip”. Isus i-a răspuns: Dacă cineva meditează asupra suferințelor mele cu sensibilitate și compasiune, inima sa va fi pentru Mine asemeni unui balsam calmant al acestor răni.

   Deseori în timpul meditațiilor sale, Sfânta Gertrude a văzut Chipul Divin al Mântuitorului strălucitor asemeni soarelui, în timp ce lumina preoții, îi înflăcăra pe cei devotați și convertea păcătoșii. Când ea a întrebat de ce Binecuvântatul Chip strălucește asemeni soarelui, a primit această explicație : Asemeni soarelui, Chipul Meu luminează, încălzește și fructifică. ”

   La un moment dat, pe când Sfânta Gertruda privea plină de compasiune Chipul Adorabil rănit și desfigurat, i-a cerut Domnului un har special pentru toți cei care practică această devoțiune. De pe buzele  Dumnezeiești a auzit atunci această promisiune : Toți cei care meditează frecvent la vederea Chipului Meu Dumnezeiesc, atrași de dorințele iubirii, vor primi în interiorul lor, prin Umanitatea Mea, o rază strălucitoare a Divinității Mele care va lumina profund sufletele lor, astfel încât ei să reflecte lumina Chipului meu într-un mod special întreaga veșnicie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu