duminică, 11 decembrie 2016

Cele 6 Sfinte Liturghii

Istoria celor şase Sfinte Liturghii

Un preot iezuit, cu multă ştiinţă de carte şi cu o viaţă profund ancorantă în Dumnezeu, învăţător al Sfintei Scripturi şi iluminat prin revelaţie divină a predicat poporului despre aceste saşe Sfinte Liturghii, pe care şi Papa Grigorie obişnuia să le celebreze pentru morţi, cu mare succes, fiind aducătoare de haruri şi de mângâiere.

Dacă cineva doreşte să plătească aceste şase Sfinte Liturghii spre mai mare laudă şi cinstire a lui Dumnezeu, acel suflet se va elibera nemijlocit din focurile Purgatorului, chiar dacă acel suflet ar trebui să sufere până în Ziua de Apoi.

De asemenea, este la fel de important a oferi aceste şase Sf.Liturghii şi pentru cei vii, chiar dacă acestea nu sunt în harul lui Dumnezeu, deoarece acestea obţin recunoaşterea şi căinţa pentru păcatele lor şi astfel se salvează de osânda veşnică. Dar cine are posibilitatea, este recomandat ca toată lumea să ofere aceste şase Sf. Liturghii şi pentru propria persoană, chiar în timpul vieţii, ca să-şi asigure mântuirea veşnică.

Două femei, prietene foarte bune, care au fost de faţă şi au ascultat predica şi-au promis reciproc că în cazul morţii lor, cea care va supravieţui va plăti pentru prietena decedată cele şase Sfinte Liturghii, ceea ce s-a şi întâmplat, cea rămasă în viaţă a plătit aceste Sf.Liturghii la un preot evlavios care le-a celebrat pentru sufletul prietenei decedate. După cea de-a şasea Sf. Liturghie oferită Domnului, sufletul celei decedate i-a apărut în vis prietenei sale, într-o frumuseţe şi o strălucire de nedescris încât prietena în viaţă s-a umplut de o asemenea bucurie şi fericire că nici nu a dorit să mănânce sau să bea timp de 3 zile. Când şi-a revenit după această viziune, unica ei dorinţă a fost să moară şi ea. A dispus să se celebreze cele şase Sf. Liturghii pentru propria persoană şi după ce toate s-au împlinit conform cerinţei ei, a murit în a şaptea zi, fiind senină şi plină de bucurie. Prietena care murit prima apărând în vis într-o mare lumină şi strălucire a spus:

„ Draga mea prietenă, mulţumesc pentru fapta ta milostivă, faptă ce nu poate fi depăşită aici pe pământ. Te rog spune tuturor creştinilor, ca toţi să beneficieze de acest mare har şi să se folosească de oportunitatea celor şase Sf. Liturghii, pentru că astfel producem bucurie multor suflete suferinde, întrucât ele sunt eliberate din Purgator. Şi eu am fost eliberată şi am ajuns printre cei fericiţi datorită acestor Sf. Liturghii. Nimeni nu poate face ceva mai folositor” şi, spunând acestea, a dispărut.

Un suflet care era condamnat să sufere în Purgator până în Ziua de Apoi i-a apărut unui preot şi l-a rugat să oficieze pentru el cele şase Sf. Liturghii. După implinirea rugăminţii sufletul a apărut din nou spunând: „ Sunt sufletul care ţi-a cerut cele şase Sf. Liturghii lui Dumnezeu şi ţin să-mi exprin recunoştinţa căci am fost scăpat de o suferinţă atât de mare pe care, altminteri, ar fi trebuit să o îndur până în ziua de apoi.”

Dacă o persoană plăteşte aceste şase Sf. Liturghii pentru persoane vii sau decedate, va fi eliberat din suferinţele Purgatorului.

Într-adevăr nici nu putem pricepe cu mintea noastră meritul deosebit de mare pe care îl obţinem prin răspândirea în cercul de cunoscuţi şi printre preoţi a acestei devoţiuni, despre care se poate citi şi într-o carte veche de rugăciune aprobată de Papa Clement (1730 – 1740), în care aceste liturghii mai sunt denumite şi SLUJBE DE SUFERINŢĂ. Liturghiile se celebreaza şase zile consecutiv (fără întrerupere), asemănător cu cele 30 de Sfinte Liturghii gregoriene care se celebrează 30 de zile fără întrerupere.


Cele şase Sfinte Liturghii trebuiesc celebrate în următoarea ordine şi intenţie:


Prima Sf. Liturghie: va fi oferită în amintirea şi cinstirea arestării nevinovate a Domnului nostru Isus Cristos, pentru ca sufletul să se elibereze din robia păcatelor sale.

A doua Sf. Liturghie: va fi oferită în amintirea şi cinstirea nevinovatei judecări şi condamnări la moarte a Domnului Isus pentru ca sărmanul suflet să scape de judecata dreaptă a lui Dumnezeu pentru păcatele sale.

A treia Sf. Liturghie: va fi oferită în amintirea şi cinstirea prigonirii şi batjocoririi nevinovate a Domnului Isus, pe parcusul întregii Sale vieţi pământeşti, mai ales pentru suferinţele din timpul pătimirii Sale dureroase de pe lemnul Sfintei Cruci, pentru ca astfel să se ierte şi să dezlege de păcat sărmanul suflet înlăturându-i-se pedeapsa meritată pentru păcatele săvârşite.

A patra Sf. Liturghie: va fi oferită în amintirea şi cinstirea Sfintelor Răni şi dureri precum şi cumplita moarte pe Cruce, ca astfel Domnul Isus să vindece rănile de moarte ale bietului suflet, datorate păcatelor sale mari.

A cincea Sf. Liturghie: va fi oferită în amintirea şi cinstirea înmormântării Domnului nostru preaiubit Isus Cristos, pentru a-L ruga să îngroape pe vecie toate păcatele şi nelegiuirile comise de bietul suflet şi astfel, prin infinita Sa îndurare, să se milostivească înlăturând pedeapsa binemeritată.

A şasea Sf. Liturghie: va fi oferită în cinstea Învierii şi Înălţării la Cer a Domnului nostru Isus Cristos, pentru ca El, să-l aducă pe bietul suflet din umbra morţii la lumina veşnică, acordându-i învierea şi ridicarea la cer.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu